Gossip Girl – ett populärkulturellt fenomen

Tv-serien Gossip Girl blev ett fenomen

Gossip Girl är ett populärkulturellt fenomen. Serien förändrade människors tv-vanor och skapade samtidigt en förståelse för vår samtid. Handlingen utspelar sig på Manhattans Upper East Side och följer priviligierade, eller bortskämda, ungdomar. Gossip Girl, alltså serien, blev en förebild för unga kvinnor precis som Entourage blev för unga män några år tidigare.

Serien förändrade ungdomars sätt att vara. Det yttre blev allt viktigare för ungdomar, och inställningen kröp ner i allt längre åldrar. Gossip Girl uppmanade, om än indirekt, att det är oacceptabelt att vara något annat än perfekt – både vad gäller utseende och uppförande. Utseendefixeringen går också hand i hand med Gossip Girls uppmaning om att vara självsäker, uppdaterad på mode samt social. Framför allt var det viktigt att stå i centrum; skvaller hade blivit trendigt.

Josh Schwartz, mannen bakom O.C. och Gossip Girl, är mycket skicklig på att återspegla ungdomars liv. Eller snarare, deras drömmar. Den upplyftande känslan, att leva i en dröm, var naturligtvis en starkt bidragande orsak till varför Gossip Girl blev så framgångsrik. Serien levde dessutom vidare utanför serien, där skådespelarna blev idoler och förebilder av ett sällan skådat slag. Gossip Girl blev en livsstil och styrde modet åt sitt håll. Få serier, om ens någon, har haft lika stort inflytande på ungdomars liv som Gossip Girl.

Gossip Girl är från början en bokserie skriven av Cecily von Ziegesar. Gossip Girl har på många sätt tagit vid efter Sex and the city, som också var en bok från början. De har gemensamt att karaktärerna lever flärdfulla och spännande liv, något människor tillåts drömma sig bord i. Någonstans vilar en längtan efter att lämna det gråa livet bakom sig, men samtidigt är vi medvetna om att deras liv är få förunnade. Förklaringen till varför Gossip Girl blivit ett fenomen finns förmodligen någonstans här, den stillar människors drömmar.

gossip girl